Inwoners van Schagen geven hun sport, sociale en culturele leefomgeving en beleving vorm

Het veiligheidsbewustzijn bij burgers is vergroot, zowel op het sociale als het fysieke vlak

Het veiligheidsbewustzijn bij burgers is vergroot, zowel op het sociale als het fysieke vlak

 

Voortgang van onze planning 1e rapportage:

Opvang vluchtelingen

Tijdelijke opvang bij particulieren
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht op zoek naar veiligheid. Ook in Schagen vangen wij 181 (dd. 11 mei) Oekraïense vluchtelingen op in particuliere logeeradressen. Op grond van de ministeriële regeling ontvangen deze mensen leefgeld en woongeld. Vanuit het rijk is toegezegd de kosten voor de opvang te vergoeden. De gemeenten mogen hier niet op achteruitgaan. De financiële regeling voor de particulier opvanglocaties is nog in de maak.

Tijdelijke opvang in woonunits
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in particuliere opvang is in veel gevallen tot aan de zomervakantie. Om deze mensen voor een langere termijn op te kunnen vangen, wordt gewerkt aan de realisatie van tijdelijke woonunits op 4 mogelijke locaties. Op dit moment worden de businesscases uitgewerkt en zal blijken welke locatie(s) geschikt zijn. Voor de zomer 2022 moeten de eerste 30 woonunits bewoond kunnen worden.
Als de (locaties van de) woonunits voldoen aan de eisen gesteld aan een Gemeentelijke Opvang Locatie (GOO), dan is daarvoor een compensatie vanuit het rijk beschikbaar.

Aan het werk
De Oekraïense vluchtelingen willen graag aan het werk om hun steentje bij te kunnen dragen en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Daartoe hebben we een banen/informatie markt georganiseerd.
Veel Oekraïense moeders zijn alleen met de kinderen naar Nederland gekomen. Om hun in staat te stellen te gaan werken, is kinderopvang noodzakelijk. Op dit moment is een regeling in de maak door het ministerie die voorziet in dit vraagstuk. Vooruitlopende op deze regeling zijn er regionaal al afspraken gemaakt over kinderopvang. Voor de financiering is een bedrag geraamd van € 80.000. Mogelijk worden deze kosten gecompenseerd door het rijk.

Noodopvang Asielzoekers

Het COA heeft alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland verzocht om per veiligheidsregio 100 asielzoekers onder te brengen in een tijdelijke noodopvanglocatie Dit omdat de situatie in Ter Apel onhoudbaar is. De gemeente Schagen heeft hier samen met de gemeente Koggenland en Hoorn invulling aan gegeven. Op de Bosweg in ’t Zand is een noodopvanglocatie voor maximaal 50 asielzoekers ingericht.
De kosten die voor de noodopvang zijn gemaakt worden doorberekend aan het COA.

Omgevingswet

De invoerdatum van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2023. Dat betekent dat dit jaar een op de Omgevingswet aangepast beleid wordt voorgelegd. De aanpak van illegaliteit op recreatieparken en de aanpak van het oneigenlijk gebruik van woningen zijn gaande. Hier worden ook successen behaald.
Het blijkt dat het moeilijk is om personeel te werven en te behouden in het vakgebied.

Coronamaatregelen
De afgelopen 2 jaar is door de aanwezigheid van Corona en de inzet op coronabestrijding minder toezicht gehouden op de VVTH taken. Inmiddels zijn alle corona maatregelen geschrapt. Dit betekent dat de uitvoering van de VVTH-taken weer opgepakt worden.   

Tot half 2022 zullen er nog uitvoeringskosten gemaakt worden. Het gaat hierbij voornamelijk om de kosten voor het vergroten van de terrassen en maatregelen om de weekmarkt ruimer op te stellen. Kostenpost is op dit moment € 25.000. Verwachting is dat dit nog iets toeneemt.

Evenementen/ APV vergunningen
Met het vervallen van de coronamaatregelen zien wij ook de aanvragen voor evenementen toe nemen. Normaal gesproken worden de aanvragen voor evenementen voorafgaand aan het nieuwe jaar in een evenementenkalender opgenomen dit om een planning te kunnen maken voor capaciteitsinzet (gemeente, politie e.d.). Opvallend is dat dit jaar meer aanvragen ontvangen zijn voor evenementen die niet op deze kalender zijn aangemeld. Hierdoor is er meer druk op de capaciteit van het team komen te staan. Om deze extra druk op te vangen en in goede banen te leiden is tijdelijke extra capaciteit ingehuurd.  

Ondermijning

Binnen het thema ondermijning is het interne meldpunt voor het melden van signalen ingericht. Er wordt via een gratis pilot van 6 maanden gebruik gemaakt van een systeem waar deze meldingen in worden verwerkt en een dossier kan worden opgebouwd. Na 4 maanden vindt een evaluatie plaats. Dit betekent dat in juli 2022 wordt bekeken of het systeem daadwerkelijk wordt aangeschaft. De eerste ervaringen met het systeem zijn positief.

De weerbaarheidsscan voor de gemeente en het bestuur is opgeleverd. Aan de hand van het rapport wordt een plan van aanpak opgesteld om knelpunten aan te pakken.  

Boa’s
Binnen het team boa’s zijn in mei 3 nieuwe collega’s gestart en voor de zomer start nog een 4e nieuwe collega. Dit betekent dat er meer kosten gemaakt worden voor kleding, bodycams en andere materialen.  

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2022 16:42:32 met de export van 06/10/2022 16:12:29